Az írás az egyik legjobb önkifejezési forma, mely lehetővé teszi az emberek számára, hogy gondolataikat és érzéseiket szavakkal kifejezzék.

Manapság egyre többen ragadnak tollat, hiszen sosem volt még ilyen egyszerű belevágni a regényírásba. Egyrészt rengeteg, akár ingyenesen is elérhető segítő anyag áll rendelkezésre, amelyekből elsajátíthatóak a hivatás fortélyai, másrészt sosem volt még ilyen könnyű a széles plénum elé tárni a saját irományunkat.

Az alábbiakban 6 okot osztok meg veled, amiért regényt írni fantasztikus dolog, és arra biztatlak, hogy vágj bele még ma. Még akkor is, ha csak játszadozol a gondolattal; ha teljesen kezdő vagy, és fogalmad sincs, mit kell csinálnod, kezdd el, mert rengeteg pozitív élménnyel és készséggel gazdagodhatsz.

1. Neked is van saját történeted

Azt mondják, mindenkiben rejlik legalább egy könyv. Ez a te saját történeted, ami egyedi és megismételhetetlen, és senki nem tudná úgy elmesélni, ahogyan te. Talán a saját életedet szeretnéd papírra vetni, de az is lehet, hogy különböző kitalált karakterek népesítik be az elmédet, és a képzeletedben hihetetlen kalandokba keverednek.

Nem csak hivatásos írók ragadnak tollat; rengetegen írnak az asztalfióknak vagy szűkebb környezetük szórakoztatására. Sőt, minden szerző, még a legünnepeltebb sztárírók is így kezdték egykor: leültek egy üres lap elé, és felvázolták a gondolataikat, kísérleteztek, játszottak, keresgélték a hangjukat, a stílusukat, a mondanivalójukat. A legkevésbé tették ezt az ismertségért vagy a pénzért; egy belső hang, egy erős vágy szólította őket alkotásra.

Ha úgy érzed, benned is ott toporzékol ez a hang, hallgass rá, és láss neki az írásnak! Nagyon fogod élvezni, ahogy a kezed alatt kibomlik az első történeted.

2. Az írás hatékony önismereti munka

Mind hordozunk nehéz érzéseket, talán traumatikus élményeket is. A regényírás egy nagyszerű eszköz arra, hogy könnyíts magadon. Azáltal, hogy kívülre helyezed ezeket a megéléseket, objektív szemlélőként tudod megvizsgálni és értelmezni őket. A történeted mindehhez biztonságos közeget teremt, ahol te irányítasz, és csak az történhet meg, amit te akarsz. Ha túlságosan nehéznek érzed, hogy saját magadat jelenítsd meg a papíron, létrehozhatsz fiktív karaktereket, akik helyetted beszélnek és cselekszenek.

Azzal is kísérletezhetsz, hogy egy tőled teljesen eltérő személyiségű karaktert szembesítesz az általad megélt problémával, és elképzeled, ő hogyan reagálna ebben a helyzetben.

Az írás elmélyíti az empátiádat, hiszen sokféle szereplő szemszögével találkozol, és nem ritkán extrém érzelmi helyzetekben mélyülsz el. Ez pedig a való életben is nyitottabbá, elfogadóbbá és kiegyensúlyozottabbá tehet.

Amikor történeteket olvasol (pláne, amikor írsz), az agyad aktívabbá válik, fejlődik a memóriád és a tudatosságod, csökken a szorongásod és a stressz-szinted. Ez pedig nemcsak a mentális, de a fizikai egészségedre is pozitív hatással van.

3. Regényt írni komoly teljesítmény

Egy regényt megírni óriási idő- és energiabefektetés, és hatalmas elhivatottságot, elkötelezettséget igényel. Teljesen kezdőként akár évekre is szükséged lehet, mire megismerkedsz az alapvető szabályokkal, rátalálsz a hangodra, és rájössz, számodra hogyan működik a legjobban és leghatékonyabban az alkotómunka. Mindeközben rengeteget tanulsz és fejlődsz, és számos akadályt leküzdesz. Mi ez, ha nem óriási teljesítmény? Befejezni egy könyvet akkor is büszkeség, ha csak magadnak írod. Valami olyasmit vittél véghez, amire kevesen vállalkoznak.

Ne hajszold a tökéletességet! Mindenki amatőrként kezdi, megannyi hullámvölgyet megtapasztal, és rengetegszer hibázik is. Ne feledd: senki sem hoz létre azonnal mesterművet; ennek a hivatásnak is – akárcsak a többinek – megvannak a kihívásai, és a végtelenségig lehet fejlődni benne. A gyakorlás által egyre jobbá és jobbá válsz, ráadásul a gyakorlás ebben az esetben élvezetes is, hiszen aközben is alkotsz és szórakozol.

4. Javul az íráskészséged

A sok egyéb pozitív hatás mellett az íráskészséged is automatikusan javulni fog, amit az életed más területein is kamatoztathatsz. Fejlődik a szókincsed, megtanulsz lényegre törőbben, összeszedettebben fogalmazni, és a helyesírásod is jobb lesz.

Mindez ahhoz is hozzájárul, hogy jobban megértsd és képviselni tudd a saját gondolataidat, ötleteidet és érveidet, ami hosszú távon elősegíti a sikeres, boldog életet.

5. Újra meg újra flow-ba kerülhetsz

A flow állapota az egyik legcsodálatosabb tapasztalás az ember életében. Ilyenkor megszűnik a tér és az idő, elhalványulnak a hétköznapok problémái, beszűkül a figyelem, és csak te vagy, kéz a kézben a legszívesebben végzett tevékenységeddel.

A regényírás ehhez is egy fantasztikus eszköz, hiszen a segítségével akár órákra is elmenekülhetsz a hétköznapok valóságából. És mivel a folyamat általában sok-sok hónapig, tán évekig tart, rendszeresen hódolhatsz neki.

6. Hozzád hasonló emberekkel találkozhatsz

Ha úgy döntesz, hogy másokkal is megosztod az írásaidat, előbb-utóbb megjelennek körülötted azok az emberek, akiket a történeteid megszólítanak; akik hasonlóan gondolkodnak, hasonló értékrendet vallanak, és szívesen kapcsolódnak hozzád. Visszajelzéseket kapni fantasztikus dolog: az olvasóid szavai még inkább beizzítják a kreativitásod motorját, és újabb alkotófolyamatra inspirálnak. Azáltal, hogy adsz (élményeket, izgalmakat, kikapcsolódást), rengeteget kapsz is vissza (figyelmet, kedvességet, szeretetet).

Ráadásul nem csupán olvasókkal alakíthatsz ki kapcsolatot, hanem írótársakkal is, akikkel megoszthatod a tapasztalataidat, és kölcsönösen segíthetitek egymást. Akár életre szóló barátságok is köttethetnek így.

Te belekezdtél már egy regénybe? Netán be is fejeztél egyet vagy többet?

Mivel egészítenéd ki a listát?

Ez is érdekelhet...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .