A történetek többségében általában a protagonista vállalja a főszerepet: ő az aki az olvasó empátiájáért és támogatásáért küzd. Ám kétségkívül üdítő fordulat, amikor megismerjük az antagonista szemszögét is, és ezáltal feltérképezhetjük a motivációit. Ebben a cikkben épp ezt tesszük: megvizsgáljuk, hogyan lehelhet új életet a történetedbe, ha megengeded az olvasódnak, hogy az antihősöddel is szorosabb kapcsolatot kössön.

Az összetett motivációk felfedése

Az antagonista szemszögének bemutatása lehetővé teszi, hogy az olvasó megértse a cselekedetei mögött húzódó mélyebb okokat. A felszínnél sokkal mélyebbre mehetünk, ha feltárjuk a karakter vágyait és félelmeit, esetleg magyarázatot keresünk a háttértörténetében. A célunk nem más, mint hogy emberivé tegyük őt az olvasó szemében, márpedig az emberi döntések mögött – legyenek akár jók vagy rosszak – minden esetben komplex érzelmi folyamatok állnak. Szánjuk rá az időt, hogy behatóbban tanulmányozzuk a humán pszichológiát: íróként ez lesz az egyik legfontosabb eszköztárunk. A fekete-fehér, papírmasészerű szereplőkhöz senki sem tud kapcsolódni, ám ha ügyesen rétegzed a karaktereid személyiségét, megszólíthatod az olvasóid érzelmeit, és gondolkodásra késztetheted őket.

Szimpátia és empátia

Ha képes vagy arra, hogy szimpátiát kelts még a leggonoszabb karaktered iránt is, elmoshatod a jó és rossz közötti jól látható határvonalat, így életszerűvé teheted a történetedet. Minden emberben egyaránt megtalálhatók pozitív és negatív tulajdonságok, illetve rendelkeznek olyan élettörténeti elemekkel, melyekkel képesek vagyunk együtt érezni még akkor is, ha a cselekedeteiket elítéljük. Tűzd ki célul, hogy megdolgoztatod az olvasót, és ráveszed arra, hogy megkérdőjelezze saját értékítéletét és prekoncepcióit. Garantálom, hogy sokáig fog kattogni a regényeden, és jó eséllyel sokáig nem felejti majd el.

feszültségteremtés

Az antagonistád bemutatásával olyan tudást adsz az olvasóid kezébe, amivel a protagonista nem rendelkezik. Hiszen ő nem lát bele ellenfele fejébe, nem ismeri a gondolatait, a mozgatórugóit, és jó eséllyel arról sincs tudomása, miben mesterkedik. Az olvasó így egy lépéssel a főhős előtt jár, és izgalommal, kíváncsisággal tölti el, vajon az hogyan reagál majd arra a rengeteg kihívásra, ami rá vár. Valószínűleg azon is eltöpreng majd, ő mit tenne hasonló helyzetben, ez pedig számodra jó hír, hiszen azt jelenti: bevonódott.

megbízhatatlan narrátorok

Erről már többször is szót ejtettem, de ebbe a cikkbe is idekívánkozik, hogy a megbízhatatlan narrátor milyen jó választás, ha a feszültségkeltés a célod. Ez az elbeszélői eszköz folyamatos éberséget kíván, és arra ösztönzi az olvasót, hogy kritikusan elemezze az eseményeket, és megkérdőjelezze a saját prekoncepcióit. Ráadásul számtalan lehetőséget nyújt hatásos és váratlan fordulatok felvonultatására is.

Morális gondolkodnivaló

Az antagonista nézőpontjának feltárása arra késztet, hogy elgondolkozzunk az erkölcs természetén és az emberi lét sötétebb árnyalatain. Kérdéseket vet fel a döntések következményeiről és a körülményeknek az ember cselekedeteire gyakorolt hatásáról. Ez az erkölcsi kétértelműség ösztönzi az intellektuális diskurzus kialakulását, és termékeny talajt biztosít a filozófiai elmélkedéshez.

Találkoztál már az olvasmányaidban olyan antihőssel, aki elgondolkodtatott, mély érzelmeket váltott ki belőled, esetleg olyan kérdések átgondolására hívott, melyekkel addig nem foglalkoztál? Oszd meg kommentben!

Ez is érdekelhet...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .