Végigvinni egy regényt az első betűtől az utolsó írásjelig egyszerre izgalmas és embert próbáló feladat, különösen, ha kezdő vagy. De a megfelelő mentalitással, megközelítéssel és egy kis stratégiai tervezéssel sokat tehetsz azért, hogy megkönnyítsd magadnak a munkát. Igen, ez nagyobb részt munka, ami közben lehet szórakozni és jól érezni magunkat, de ez nem teszi semmissé a tényt, hogy olykor igencsak nehézzé tud válni.

Ebben a posztban teljesen kezdőknek adok néhány tanácsot, ami segíthet az írásfolyamat közben fenntartani a lelkesedést és a kreatív energia áramlását.

Tudd, hogy mit csinálsz!

Amikor kipattan a fejünkből az isteni szikra, hajlamosak vagyunk azonnal belevetni magunkat az írásba, miközben fogalmunk sincs, mit művelünk, és hova fogunk kilyukadni vele. Hidd el, jártam itt. Megszámolni sem tudnám, hányszor vetettem papírra lelkes első-második fejezeteket, aztán dobtam félre örökre a kéziratkezdeményeket.

Az is előfordult velem, hogy már előrehaladott állapotban lévő kéziratból kellett hosszú oldalakat kihúznom, mert idő közben más irányt vett a cselekmény. A rekordom 90 (A4-es) oldal… Nem vagyok rá büszke, de az egyik regényemből ennyit dobtam ki, mert nem gondoltam át előre, miről szeretnék írni. Nagyon sok befektetett munkaóra veszett így kárba, és ezen a ponton megbarátkoztam az alapos tervezéssel. Korábban lelkes híve voltam a szabad írásnak, de ha az ember határidőre dolgozik, nem nyílik akkora lehetősége kísérletezni, és hagyni, hogy a karakterei szabadon garázdálkodhassanak.

A sztorivázlat segít abban, hogy átlásd, honnan hova szeretnél eljutni, megtervezhesd a csattanóidat, és a karakterfejlődés ívét. Ha elakadsz, mindig vissza tudsz térni hozzá, és új lendületre tehetsz szert. Persze még így is előfordul, hogy írás közben új (és nem egyszer sokkal jobb) ötletei támadnak az embernek, de ha van egy jó vázlatod, abban már sokkal könnyebben el tudod helyezni ezeket a változtatásokat, és megvizsgálni, hogyan hatnak a sztori végkimenetelére.

Ismerd meg a zsánert, amiben alkotsz!

Valószínűleg azért köteleződsz el egy zsáner mellett, mert magad is lelkes olvasója vagy. Azonban ha elkezdesz benne alkotni, fontos, hogy megismerkedj a kritériumaival, sajátosságaival és lehetőségeivel. Ma már rengeteg, ingyenesen vagy viszonylag kevés anyagi befektetéssel elérhető anyag áll rendelkezésre, amelyek segítenek neked eligazodni a választott zsánered világában. Sokkal könnyebb úgy nekiindulni egy túrának, hogy ismered a térképet.

Ne hanyagold el továbbra sem az olvasást, légy tisztában a külföldi és hazai versenytársaiddal, és lesd el a legjobbak fortélyait!

Alkoss többdimenziós karaktereket!

Kezdd velük! Akármilyen jó is a sztoriötleted, erős karakterek nélkül nem fogja bevonni az olvasót. Tölts egy kis időt azzal, hogy kidolgozod őket, ruházd fel őket megkülönböztethető személyiséggel, adj nekik erős háttértörténetet és célokat. Törekedj rá, hogy egyikük se legyen fekete-fehér, sablonos és kiszámítható.

Minden írónak egy kicsit pszichológussá is kell válnia, és ez nemcsak a kifejezetten lélektani történetek szerzőire igaz. Bármilyen zsánerben alkotsz is, alapvető fontosságú, hogy a szereplőid emberiek legyenek, és lehetőleg konzekvensen a személyiségüknek megfelelően cselekedjenek. A blogomon is sokat fogok foglalkozni ezzel a témával, de a legjobb tanács, amit adhatok, hogy olvasgass pszichológiai cikkeket, tanulmányokat, nézz ezzel kapcsolatos filmeket, vagy ülj be egy-egy előadásra. Mivel mostanában a lélektan igen népszerű tudományterület, rengeteg lehetőség áll a rendelkezésedre, hogy akár teljesen laikusként is elmélyíthesd a tudásodat.

A karakteralkotáshoz itt egy kis segítség!

Állíts fel reális célokat!

Az írói folyamatban nemcsak fantasztikus flow állapotok fordulnak elő, de olyan periódusok is, amikor a hátad közepére sem kívánod az egészet. Ezzel semmi gond nincs; zajlik az élet, hullámzanak az érzelmeink, és néha elveszítjük a lelkesedést. Ha van egy jó sztorivázlatod (lásd fent!) és egy reális időterved, akkor sokkal könnyebb ezeken az elakadásokon túllendülni, mintha csak vakon botladoznál.

Tűzz ki egy számodra kényelmes határidőt, amikorra szeretnél elkészülni a kézirattal, és oszd be az addig rendelkezésre álló időt. Határozz meg egy napi vagy heti karakterszámot (én leütött karakterben számolok, de valaki szóban – igazából lényegtelen), és kísérletezd ki, mely napokon, mely napszakban megy a legjobban a munka.

Mindegy, hogy napi 1000 vagy 10000 karakterben állapítod is meg a célt, ha konzekvensen kitartasz, egyszer csak azt veszed majd észre, hogy elkészültél! 🙂

Kérj segítséget másoktól!

Segítséget kérni nem szégyen, sőt: azt bizonyítja, hogy hajlandó vagy tanulni. Keress egy jó bétát, szakmabeli barátot, netán egy a zsáneredet megszállottan fogyasztó és betéve ismerő olvasót, és még a folyamat közben kérj tanácsot, visszajelzéseket! Csatlakozz írói csoportokhoz, és oszd meg a nehézségeidet. A támogatás nemcsak a munkafolyamatnak adhat új lendületet, de lelkileg is sokat jelent.

Ne feledd: talán millióból egy istenadta írótehetség születik, akinek már 5 éves korában a kisujjában van a szakma, és 10 évesen megnyeri az összes létező pályázatot. A többiek hosszas tanulással és gyakorlással sajátítják el a mesterség fogásait. Ez az út pedig ugyanolyan értékes, ha nem értékesebb, hiszen emögött ott a vágy, a cél, a fókusz és a rengeteg tanulás.

Fogadd el a tökéletlenséget!

Valószínűleg – hacsak nem a fent említett istenadta tehetségek táborát erősíted – az első regényed nem lesz kiemelkedő, de simán lehet, hogy még jó sem. Ezzel nehéz lehet kibékülni, de érdemes. Nagyon kevés példa van arra, hogy valaki már a kezdetek kezdetén csúcsteljesítményt nyújt. Gondolj a kisbabára: mennyi időbe telik, míg megtanul járni? És közben hányszor és hányszor esik el, áll fel és támaszkodik az édesanyjára?

Ugyanilyen tanulási folyamaton megyünk keresztül, amikor írásra adjuk a fejünket, és a végtelenségig lehet fejlődni. Ha elfogadod, hogy ez egy ilyen út, sokkal könnyebb lesz rajta járni, mintha óriási elvárásokat támasztanál magad felé. Az ugyanis keserves csalódásokat tud okozni. Ha bővebben olvasnál erről a témáról, itt egy teljes cikk.

Téged milyen módszerek segítenek az alkotói folyamat közben? Hogyan indulsz neki az írásnak?

Oszd meg velünk kommentben!

Ez is érdekelhet...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .