Egy múltkori posztomban ITT írtam arról, hogyan szabadítsd fel a kreatív potenciálodat, és miért hasznos ez számodra íróként (is). Említést tettem a rituálék szerepéről, amelyek nem csak itt, de minden életterületen segítséget nyújthatnak az elakadásokban. A titok a rendszerességben rejlik, hiszen azzal, hosszú időn át elkötelezetten ismételgetsz bizonyos cselekedeteket, arra kondicionálod az elméd, hogy ezeket természetes rutinná tegye.

Gondolj csak a felkelés utáni teendőkre vagy a szépségápolás lépéseire: annyira beépültek már a mindennapjaidba, hogy észre sem veszed őket, csak automatikusan elvégzed.

Ezek mintájára az írói munkához is kapcsolhatsz különféle szokásokat, melyek azt az üzenetet küldik az agyadnak, hogy itt az ideje leülni és alkotni. Mindez pedig erőlködés nélkül tud majd megtörténni.

A továbbiakban adok néhány tippet, melyek közül többet magam is használok.

Reggeli jegyzetek

Bátran ajánlom figyelmedbe Julia Cameron: A művész útja c. könyvét, amely magyar nyelven is elérhető. Az egyik legjobb eszköz, amit bemutat, a “reggeli jegyzetek” rituáléja: minden nap ébredés után fogj egy jegyzetfüzetet, és írj tele három oldalt.

Biztosan megfigyelted már, hogy amint magadhoz térsz az alvásból, az agyad visszatalál a megszokott gondolataihoz, és elkezd kattogni a napi teendőiden és a megoldatlan gondjaidon. Ez a módszer segít abban, hogy még a nap elején megszabadulj ezektől a kínzó gondolatoktól, és tiszta fejjel tudj nekilátni az írásnak.

A reggeli jegyzetek lényege a szabad írás, vagyis hogy anélkül engeded ki magadból a gőzt, hogy közben elemeznéd a leírt szöveget, vagy töprengenél rajta. Ezeket a bejegyzéseket nem is érdemes visszaolvasni; javasolt inkább úgy tekinteni erre a füzetre, mint szeméttárolóra, ahova kidobod a felesleges lomokat. Van, aki azt tanácsolja, hogy a gyakorlat befejezése után szabadulj is meg a szövegtől: tépd össze vagy égesd el a papírt. Ez szintén jelzés az elmédnek, hogy nincs szükséged ezekre a vissza-visszatérő problémákra, és valami újjal szeretnéd megtölteni a fejedet.

A szent írósarok

Alakíts ki magadnak egy olyan kuckót, ami csak a tiéd, és amit kijelölhetsz az alkotói munkád színtereként. Rendezd be a saját ízlésed szerint, helyezz el inspiráló tárgyakat, rakj fel a falra egy falitáblát, amit teletűzdelsz a kedvenc idézeteiddel. Készíthetsz álomfaliújságot is, amelyre a céljaidat szimbolizáló képeket ragasztasz fel. Ezek, valahányszor belépsz majd ide, kellemes érzéssel fognak eltölteni, és megteremtik az alaphangulatot az íráshoz. Használd ezt a szobát vagy sarkot kizárólag írói munkára, így az agyad automatikusan összeköti a kettőt. Amikor leülsz az asztalodhoz, azt a jelzést fogja kapni, hogy eljött az írás ideje.

Az átkelés rituáléja

Találj ki magadnak egy olyan rövid rituálét, ami a hétköznapi életből az alkotói munkába való átkelést szimbolizálja. Például gyújtsd meg egy gyertyát, játssz le egy kiválasztott zeneművet, vagy készíts magadnak egy forró teát, kávét, kakaót. Ha írás előtt rendszeresen megismétled, egy idő után azon kapod magad, hogy amint hozzálátsz a kis szertartáshoz, a kreatív energia is azon nyomban megérkezik.

Testmozgás és séta a természetben

A testmozgás segít frissen tartani a szellemet, és megtisztítani az elméd a káros gondolatoktól. Ráadásul, ha a természetben végzed, az még több pozitív hatással gazdagítja az amúgy is hasznos tevékenységet. Sétálj, biciklizz, menj el kocogni, jógázz, de például a tánc is remek módszer az életenergia és a kreativitás feltüzelésére. A monitor előtt töltött hosszú órákat mindenképp érdemes időnként megszakítani. Egyrészt, néha szükségünk van rá, hogy kicsit eltávolodjunk a munkánktól, hogy rövid szünet után visszatérve tiszta fejjel átnézhessük, másrészt az egészségünknek is jót tesz, ha az ülő helyzetben görnyedést egy kis nyújtással vagy aerob mozgással ellensúlyozzuk.

feltöltődés olvasással

Különíts el időt az olvasásra. Az írók gyakran kerülnek olyan helyzetbe, hogy a saját regényükkel való szöszmötölés és az írói munkával járó egyéb tevékenységek (pl. online jelenlét, marketingfeladatok) miatt nem jut idejük hódolni legkedvesebb hobbijuknak, amely valószínűleg erre a pályára vezette őket.

Ez több szempontból sem szerencsés. Egyrészt az író elveszíti a legfőbb inspirációs forrását, másrészt nem tudja nyomon követni a választott zsánere fejlődését és aktualitásait. Érdemes tisztában lenni azzal, hogy az adott zsánerben mik a legfrissebb, legnagyobb érdeklődésre számot tartó témák, és kik a legsikeresebb írók, hiszen rengeteget lehet tőlük tanulni. Másrészt az íráskészség fejlődése is megtorpan, ha nem foglalkozik vele az ember. Más szerzők stílusának, cselekményszövésének, karakteralkotásának megfigyelése, tanulmányozása nagyon sokat lendíthet a munkánk minőségén, és az alkotókedvünket is feltüzelheti.

A zene, mint múzsa

A zene sokakat inspirál alkotásra, hiszen ellazít, kiszakít a valóságból, érzéseket és gondolatokat ébreszt. Hozz létre lejátszási listákat, és töltsd meg olyan számokkal, amelyek passzolnak az aktuális regényed hangulataihoz, és a benne megjelenő érzésekhez.

Kísérletezz különböző stílusokkal; olyanokkal is, amelyeket alapvetően nem hallgatsz. Elképzelhető, hogy a számodra szokatlan hangzásvilág indítja el benned a vezérhangyát. Én például azelőtt soha nem hallgattam country rockot, de a Lefelé a folyón c. regényem írásakor egy erős megérzés ebbe a zenei zsánerbe sorolható számokhoz vezérelt, ez pedig rengeteg új ötletet szült. Hallgass az intuíciódra és légy nyitott: meg fogod találni azt, ami a legjobban inspirál.

Vizualizációs gyakorlatok

Mi írók hajlamosak vagyunk éjjel-nappal álmodozni, és a karaktereinkkel kelünk-fekszünk. Mi lenne, ha egy kis tudatosságot csempésznél ebbe, és célzott vizualizációs gyakorlatokat végeznél? Ülj le 10 percre, hunyd le a szemed, és képzelj el jeleneteket vagy regényhősöket. Próbáld meg minél részletesebben megfigyelni, hogyan jelennek meg lelki szemeid előtt: milyen a helyszín, milyen színeket, tárgyakat látsz, milyen hangokat hallasz, milyen érzések bukkannak fel benned? Ez nagy hasznodra fog válni, amikor nekilátsz papírra vetni az adott jelenetet, hiszen sokkal élőbb, lüktetőbb, magával ragadóbb lesz, ha benned is egy részletgazdag kép él vele kapcsolatban.

Hálanapló

Időről időre szánj egy pár percet arra, hogy lejegyezd, miért vagy hálás íróként. Mit ad neked ez a hivatás? Milyen élményekkel gazdagodtál általa? Miben fejlődtél? Milyen pozitív visszacsatolásokat kaptál? Hogyan segít neked az írás abban, hogy kiteljesedj, megéld önmagad, feldolgozd a múltad sebeit? Hogyan segítesz az írásoddal más embereknek? Néha elfelejtjük, milyen fantasztikus dolgot művelünk, és mennyi mindent kapunk, adunk általa.

A hála kifejezése segít a pozitív gondolkodás fenntartásában, a kételyek feloldásában, emlékeztet a céljaidra és az odavezető út örömeire.

Neked van bevált rituáléd? Te milyen forrásokból inspirálódsz és hogyan tartod karban a kreatív energiáidat? Oszd meg velünk kommentben!

Ez is érdekelhet...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .