Blog Olvasóknak

Kérdezz-felelek játék

T.C. Lang szerzőtársam meghívott egy kis kérdezz-felelek játékra. Imádom az ilyen feladatokat, mert olyan kérdések is felbukkannak, amiken egyébként nem nagyon gondolkozom el. A játék lényege, hogy egy író küld egy tíz pontból álló  kérdéssort két szerzőtársának, ők pedig a blogjukon teszik közzé  válaszaikat, majd újabb írókat kérnek fel.

Íme a válaszaim T.C. kérdéseire:

1. Szerinted melyik az a könyv, amit mindenkinek el kéne olvasnia?

Nagyon sok ilyen van, és őszintén szólva, ha abban a helyzetben lennék, igencsak megreformálnám az iskolai kötelező olvasmányok listáját. Markus Zusaktól a Könyvtolvaj biztosan rajta lenne. Nagyon fontos dolgokat mesél az emberségről, a szeretetről, az állhatatosságról, illetve az értelmetlen veszteségről, amit nem kéne hogy újra meg újra elszenvedjen az emberiség…

2. Van olyan olvasmányod, ami beférkőzött az álmaidba?

Akkor tudom, hogy igazán jó egy könyv, ha nem csak ébren, de álmaimban is foglalkoztat. A legutóbbi eset, amire emlékszem, Jojo Moyes: Mielőtt megismertelek című regényéhez köthető. Az a téma valahogy annyira megérintett, hogy többször is álmodtam vele, és persze ébren töltött óráimban is sokat gondolkodtam rajta.

3. Írónak tartod magad vagy szerzőnek?

Inkább írónak. Ez a “valami” belőlem ösztönösen jön egészen kicsi korom óta. Eddig anélkül hódoltam neki, hogy anyagi hasznot húztam volna belőle, és ha a továbbiakban úgy alakulna, hogy nem tudnám pénzzé tenni, akkor is folytatnám.

4. Számodra mi jelenti a legnagyobb nehézséget írás során?

Mindig elkezdeni a legnehezebb. Az első két-három mondat kínszenvedés, de utána beszippant a sztori, és nincs megállás. A konkrét írástevékenység előtt legalább 2-3 hónapot (de sokszor akár éveket) gondolkozom, jegyzeteket készítek, kutatómunkát végzek, és felvázolom a történet menetét, így vannak bizonyos támpontjaim, amikor leülök az üres lap elé. A többi már csak a karaktereimen múlik. 🙂

5. Mit tartasz a legnagyobb erősségednek?

Akik olvastak már tőlem valamit, a leírásaimat szokták kiemelni. A karaktereim lelki fejlődésének kidolgozásában és megrajzolásában érzem még otthon magam a leginkább.

6. Volt rá példa, hogy beleírtál a történetedbe valakit a való életből, hogy ott bosszút állhass rajta?

Volt ilyen, nem is egy. 🙂 De nem konkrétan az illetőt írtam bele a történetembe, hanem a legjellemzőbb tulajdonságait gyúrtam bele egy új karakterbe. A karakter végül kifejlődött, más irányt vett, és eltért az eredeti elképzelésektől, talán még az sem ismert volna rá, akiről mintáztam, de én persze őt láttam magam előtt végig.

7. Van olyan karaktered, aki önálló életre kelt, és képtelen vagy/voltál irányítani?

Szinte minden karakterem ilyen. Én ezt tartom az írói hivatás egyik legszebb és legizgalmasabb részének: olyan, mintha egy teljesen új embert ismernék meg, aki szépen, lassan elmeséli nekem a saját történetét. Nem ijedek meg attól, hogy más utat akar venni, mint amilyet én eredetileg elképzeltem. Hagyom, hogy ő írja magát rajtam keresztül, és így sokkal jobban sikerül a történet, mintha a saját akaratomat erőltetném rá. Sőt, tovább megyek: ha egy karakter nem akar önálló életre kelni, akkor tudom, hogy nem érdemes vele tovább foglalkoznom.

8. Mennyire üt szíven egy negatív kritika?

Szerintem erre mindenki érzékeny. De nagyon nem mindegy, hogy azt a bizonyos kritikát milyen szándékkal és milyen stílusban fogalmazták meg. Ha van benne értékelhető érv, akkor el szoktam rajta gondolkozni. Ha azonban csak az a célja, hogy ledózeroljon, megrántom a vállam, és megyek tovább.

9. Ha tehetnéd, melyiket választanád: legyen a könyved iskolai tanagyag, vagy kerüljön inkább megfilmesítésre?

Ez egyértelmű: készüljön belőle film. Ez az egyik legnagyobb álmom.

10. Mit szeretnél, hogyan emlékezzenek majd a munkásságodról halálod után?

Át szeretném adni, ami bennem van. Remélem, hogy ezzel sokaknak szerzek emlékezetes perceket. Ennyi a célom. 🙂

És két kérdés még T.C. listájáról:

+1. Előfordult már, hogy megnéztél egy könyvből készült filmet, és a film tetszett jobban? Ha igen, melyik volt?

H.G. Wells: Az időgép. A film nagyságrendekkel színesebb és sokrétűbb. 🙂 Talán még a Nagy Gatsby Leonardo DiCaprióval. 🙂

+2. Volt olyan regényhős, akibe szerelmes voltál? Ki volt az, és mi fogott meg benne?

Ralph de Bricassart a Tövismadarakból. De belé ki nem volt szerelmes? 😀

Az én kihívottaim: Baráth Viktória és P.C. Harris.

Ez is érdekelhet...