A hatalom, a mások felett gyakorolt kontroll és dominancia témaköre mindig is foglalkoztatta az embereket, és írók is szívesen választják a történeteik központi eleméül.

Számos regény vonultat fel a sötét triádba sorolható karaktereket, avagy pszichopatákat, machiavellistákat és narcisztikusokat, hiszen ők testesíthetik meg a tökéletes antagonistát, és tehetik a történetet izgalmassá, kiszámíthatatlanná és lélegzetelállítóvá.

Jómagam is szívesen tanulmányozom őket, ám most mégsem mélyülök el a pszichológiájukban, és ezúttal különbségtételre sem törekszem. Egy fontos közös jellemzőjükre és leggyakoribb eszközükre, a manipulációra helyezem a hangsúlyt, ezért a továbbiakban manipulátorokként hivatkozom rájuk.

Egy manipulátor karakter nagyszerű választás, ha váratlan fordulatokkal szeretnéd tűzdelni a regényedet. Ezek erejéről és lehetőségeiről már írtam ITT és ITT.

Most nézzük, mi jellemzi a manipulátorokat, és hogyan teheted őket hitelessé.

Mesteri manipulátorok

Szívesen pillantunk be manipulatív karakterek álarca mögé, hiszen a való életben kevés esélyünk nyílik rá, hogy valóban megértsük és feltérképezzük őket. Az ilyen egyének elrejtik az érzéseiket és motivációjukat, így legtöbbször csak a tetteikkel szembesülünk. A manipulátorok eszköztára igen széles: a valóságtorzítástól kezdve, a bűntudatkeltésen, a túlzott felmagasztaláson és az áldozatuk elszigetelésén keresztül az árulásig és az érzelmi-, verbális-, fizikai bántalmazásig sokféle módon tehetik a másik embert kiszolgáltatottá. Mégis hajlamosak vagyunk őket egyfajta csodálattal szemlélni, kíváncsiságot ébresztenek bennünk, sőt gyakran vonzódunk is hozzájuk.

de Mi teszi őket olyan vonzóvá?

A manipulátorok jó érzékkel alakítanak ki magukról olyan képet, ami kívánatos mások számára. Általában karizmatikus sármőrök, akik bármilyen érzelmet képesek leutánozni. Különleges tehetségük van ahhoz, hogy feltérképezzék a másik gyengeségeit, igényeit és szükségleteit, majd ennek megfelelő stratégiát alkalmazva a közelükbe férkőzzenek. Ha arra van szükség, empatikusak, figyelmesek és gyengédek, amihez szívesen kapcsolódnak mások. Magabiztosságuk, megnyerő modoruk és külsejük bizalmat ébreszt.

Olvasóként izgalmas megfigyelni a mozgatórugóikat és a taktikáikat, még akkor is, ha néha a regény lapjain keresztül is bedőlünk nekik, és elkezdünk kötődni hozzájuk. Még ebben a formában is nagy hatással bírnak. 🙂

Persze ehhez elengedhetetlen, hogy az írójuk alaposan tisztában legyen a személyiségük sajátosságaival, és gondos odafigyeléssel kidolgozza a karakterjegyeiket, valamint a szerepüket a történetben.

A továbbiakban ehhez adok némi támpontot, ami segíthet egy ilyesfajta szereplő hiteles megalkotásában.

A motiváció

Ahhoz, hogy az olvasó megértse, mi mozgatja a manipulátort, be kell mutatnod a motivációit. Miért éhezik annyira a hatalomra? Milyen szempontok alapján választja ki az áldozatát és mi a célja vele? Miért olyan fontos számára, hogy nála legyen a kontroll? Íróként is lényeges, hogy tisztában legyél ezekkel a kérdésekkel, hiszen így tudod megbízhatóan megalkotni a személyiségét, a háttértörténetét, a másokkal történő kommunikációját, illetve meghatározni a lépéseit a sztoriban.

Megkapó háttértörténet

Az egyik legfontosabb, hogy hihető háttértörténettel lásd el a karaktert: mutasd be, miért vált ilyenné, milyen tényezők alakították a személyiségét. Térj ki a gyerekkorára, az életben szerzett tapasztalataira, mutasd be a kudarcait és szenvedéseit ugyanúgy, mint a sikereit. Mélyülj el az érzelmeiben, a félelmeiben és a gyengeségeiben. A született pszichopatákat leszámítva ezek az emberek egykor mind érző lények voltak, és valószínűleg súlyos traumák vezettek odáig, hogy lehasították magukról a fájdalmas érzéseiket. Akármilyen hidegnek tűnnek is, a megkérgesedett réteg alatt ott munkál bennük a veszteségeik miatt érzett fájdalom. Minél több rétegét tárod fel a karakternek, annál emberibbé és megérthetőbbé teheted, és annál inkább felkelted iránta az olvasód kíváncsiságát.

Különleges karakterjegyek

Ruházd fel őt olyan karakterjegyekkel, amelyek jól érezhetően megkülönböztetik a többiektől, és alátámasztják a kontrollmániáját. Ezek lehetnek például extrém ambíció, könyörtelenség, empátiahiány, arrogancia, állandó hazudozás, stb. Találd meg az egészséges egyensúlyt a negatív tulajdonságok és a szereplő sebezhető oldala között. Törekedj rá, hogy ne legyen fekete-fehér. Akármilyen szörnyű ember is, aki pokollá teszi mások életét, találj benne valamit, amivel lehet empatizálni; így közelebb tudod hozni őt az olvasóhoz. Például meséld el, mennyire kiszolgáltatottnak élte meg magát gyerekkorában – így a kontrollhoz való ragaszkodása máris érthetővé válik, és biztos lehetsz benne, hogy sok olvasót megszólít.

Manipulációs taktikák

Mutasd be, milyen lépéseket vet be a hatalom megszerzése és megtartása érdekében. Hazudik? Érzelmileg befolyásol, elárul, megcsal, csőbe húz másokat? A sármját használja, hogy valaki közelébe férkőzhessen? Tervet sző mások megsemmisítésére? A manipulátor ármánykodása ébren tartja az olvasó figyelmét, és időről időre felkavarja az állóvizet a történetben.

Konfliktusok és hatalmi harcok

Helyezd őt olyan helyzetekbe, ahol hasonlóan domináns karakterekkel találkozik. Ne könnyítsd meg számára az utat, gördíts elé akadályokat, teremts köré veszélyt, nehézségeket, kihívásokat. Amellett, hogy végtelenül izgalmas erős szereplők összecsapását olvasni, ezek a helyzetek lehetőséget teremtenek a karakterfejlődésre is. Világíts rá, hogy a manipulátorok tettei hogyan hatnak a környezetükre, és milyen következményekkel járnak mind rájuk, mind másokra nézve.

Összegzés

Az erős, kontrollmániás, manipulatív karakterek megalkotása kihívás elé állítja az írót: ahhoz, hogy képes legyen hitelesen megformálni, el kell mélyednie a szereplő motivációiban, háttértörténetében, feltérképezni a személyiségjegyeit, és a negatív tulajdonságok mellett meglátni és megmutatni a sebezhetőségét, gyengeségét is. Ezáltal egy olyan sokdimenziós, valósághű karaktert teremthet, aki felkelti és fenntartja az olvasó érdeklődését, és aki a cselekmény húzóerejévé válhat. Az olvasók mindig a karakterekhez kötődnek elsősorban, így egy sokszínű, izgalmas, ellentmondásos szereplő igazi csemege lesz számukra, és biztos, hogy sokáig nem felejtik el.

Olvasd el a bejegyzésemet a váratlan fordulatok erejéről:

Ez is érdekelhet...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .